astehelsinki.fi / Blogi / Asteen ainutlaatuinen tuotevastaava-toimintamalli – 5 hyötyä 

Asteen ainutlaatuinen tuotevastaava-toimintamalli – 5 hyötyä 

Asteella jokainen työntekijä toimii omasta toimenkuvastaan riippumatta tuotevastaavana. “Vaikka kyse on vain nimikkeestä, se lisää tunnetta vastuullisuudesta ja sitä kautta oman työn merkityksellisyydestä”, Asteen tuotevastaava Maija Vaara kuvailee.
Julkaistu , päivitetty
Kuvittava kuva. Neljä mustalla tussilla piirrettyä hahmoa ideoivat yhdessä keskellä olevan hehkulampun ympärillä.

Mikä on tuotevastaava-toimintamalli? 

Asteen ainutlaatuinen tuotevastaava-toimintamalli tarkoittaa sitä, että kaikilla työntekijöillä on sama nimike: tuotevastaava. Tuotevastaavan toimenkuva voi siis olla esimerkiksi graafinen suunnittelija, palvelumuotoilija tai UI/UX designer. 

Copywriterina Asteella työskentelevä Maija Vaara myöntää, että toimintamalli tuntui aluksi oudolta, kunnes sen merkitys alkoi näkyä.  

”Monissa markkinointitoimistoissa oikein korostetaan junior ja senior copywriterin titteleitä, mutta kun tulin Asteelle, täällä kaikki olivatkin ihan samalla tasolla. Jonkun ajan päästä tajusin, että se onkin juuri se juttu ja hienous tässä.” 

Lue lisää: Luottamus ja yhteistyö tekevät Aste Helsingistä yhden Suomen parhaista työpaikoista

Intoa ja potentiaalia ei haluta piilottaa titteleiden taakse 

Käytännössä tuotevastaavuus tarkoittaa sitä, että jokainen työntekijä ottaa oma-aloitteisesti vastuuta omien projektiensa läpiviennistä ja yhteydenpidosta asiakkaan kanssa.  

Tuotevastaavat muodostavat monialaisia ja itseohjautuvia tiimejä asiakkaiden tarpeiden ympärille. Organisaation hierarkia on haluttu pitää mahdollisimman matalana. 

Kaikilla työntekijöillä on oma sovittu toimenkuvansa, mutta tuotevastaava-malli mahdollistaa joustavuuden. Se on tärkeää, sillä asiantuntijoiden intoa ja potentiaalia ei haluta piilottaa titteleiden taakse, vaan astelaisia kannustetaan kehittämään omaa osaamistaan. 

”Esimerkiksi markkinoinnin suunnittelussa on tosi tärkeää, että copywriter ja AD tekevät saumatonta yhteistyötä, jossa ne tonttien rajat välillä jopa hämärtyy. Paras lopputulos syntyy, kun omat ideat uskaltaa tuoda esille ilman pelkoa, että astuu toisen varpaille”, Maija Vaara sanoo.  

Lue lisää: Asteella on 140 oman alansa huippuammattilaista 

Tuotevastaava-toimintamallin viisi hyötyä: 

Tuotevastaava-malli korostaa Asteelle tärkeitä arvoja: tehokkuus, yhdessä tekeminen, rohkeus ja luottamus.  

1. Merkityksellisyys 

Yrityksen matala hierarkia tekee työympäristöstä viihtyisän, ja saa työntekijän tuntemaan asemansa vastuulliseksi ja merkitykselliseksi. Työntekijöitä kohdellaan tasa-arvoisesti ja johto kuuntelee ja huomioi työntekijöiden tarpeita erinomaisen hyvin. Yrityksessä vallitsee todella hyvä yhteishenki ja tekemisen meininki. 

2. Tehokkuus 

Asteen tuotevastaava-toimintamalli vähentää välikäsiä ja jakaa vastuuta tekijöille. Kaikki ovat yhdessä vastuussa siitä, että poistamme aktiivisesti tiedonkulun esteitä, kehitämme mutkattomia toimintamalleja ja käytämme työkaluja, jotka parantavat prosessien tehokkuutta. 

3. Tiivis kumppanuus 

Asteen tavoitteena on luoda asiakkaiden kanssa avoin ja molempia hyödyntävä kumppanuus. Haluamme, että asiointi kanssamme on sujuvaa ja helppoa. Se onnistuu parhaiten siten, että asiakkaat ovat suorassa yhteydessä asiantuntijoiden kanssa ilman välikäsiä.  

4. Rohkeus 

Rohkeus auttaa meitä ja asiakkaitamme menestymään ja kasvamaan. Rohkeutta on katsoa mahdollisuuksia ennakkoluulottomasti ja uskaltaa pysyä päätöksissään. Tuotevastaavuus kannustaa jokaista kehittämään yhteistä tekemistä ja parantamaan sitä missä parannettavaa on. 

5. Luottamus 

Luottamus on kaiken hyvän yhteistyön lähtökohta. Tuotevastaava-mallissa sekä yksittäisille asiantuntijoille että heistä koostuville tiimeille annetaan paljon vastuuta ja luotetaan, että he myös hoitavat asian kunnialla maaliin. Kun projekteissa onnistutaan yhdessä, se vahvistaa entisestään luottamusta sekä työntekijän ja työnantajan välillä että asiakkaiden kanssa. 

Teksti: Maija Vaara, Aste Helsinki

Ota yhteyttä

Kiinnostuitko keskustelemaan lisää tai laajentamaan yhteistyötämme? Kaikki yhteystiedot löydät Ota yhteyttä -sivuilta.

Kiinnostaako työmahdollisuudet Asteella? Meille ei ole merkitystä taustallasi tai sillä, oletko keltanokka vai pitkän linjan osaaja. Katso avoimet työpaikat ja lue lisää työkulttuuristamme.

Liiketoimintavastaava
Media
HR
Mari Kesänen 040 723 9020 LinkedIn
Lisää aiheista

Asiantuntijat

Maija Vaara
Jaa artikkeli
Liity edelläkävijöiden joukkoon ja tilaa Asteen uutiskirje. Jaamme kanssasi osaamistamme sekä markkinoinnin ja median tuoreimpia trendejä.