astehelsinki.fi / Blogi / Aste / Luottamus ja yhteistyö tekevät Aste Helsingistä yhden Suomen parhaista työpaikoista

Luottamus ja yhteistyö tekevät Aste Helsingistä yhden Suomen parhaista työpaikoista

Asteella työskentelee tutkitusti Suomen tyytyväisimpiä työntekijöitä. Siitä kertoo Great Place to Work -sertifikaatti ja sijoitus Suomen Parhaat Työpaikat 2024 -listalla. Asteen yrityskulttuurissa kiitosta saavat erityisesti astelaisten välinen tasa-arvo sekä luottamukseen perustuva johtaminen.
Julkaistu , päivitetty
Sinisävyinen kuvitus, jossa Great Place to Work -logo yhdistettynä Aste Helsingin tunnukseen.

”Meillä on jo pitkään ollut tunne, että Aste on henkilöstömme mielestä hyvä työpaikka. Henkilöstökyselyistä on tullut aina hyviä tuloksia ja yleinen fiilis on alusta asti ollut positiivinen. GPTW-sertifikaatti tekee tyytyväisyydestä näkyvää muillekin”, Aste Helsingin markkinoinnin palvelujen liiketoimintavastaava Eva Liukkonen kertaa syitä hakea mukaan Great Place To Work -kartoitukseen.

Suomen Parhaat Työpaikat 2024 on Great Place To Work Suomen julkaisema lista maan parhaista työnantajista. Listalle pääsyn ensimmäinen askel on yli 70 prosentin henkilöstötyytyväisyys sekä Great Place to Work -sertifikaatin saavuttaminen.

Tyytyväisyyttä mitataan Trust Index™ -henkilöstötutkimuksella sekä arvioimalla yrityksen kulttuuria ja työntekijäkokemusta For All™ -mallin mukaan. Great Place To Workin luoman For All™ -mallin ajatus on, että hyvä työpaikka on hyvä kaikille työntekijöille – taustasta, persoonasta tai asemasta riippumatta.

Suomen parhaiden joukossa jo toistamiseen

Suomen parhaiden työnantajien lista julkaistiin nyt jo 22. kerran. Aste on ollut mukana keskisuurten yritysten listalla ensimmäisestä sertifioinnistaan alkaen. Vuonna 2023 Asteen sijoitus oli 9. ja nyt vuotta myöhemmin 11.

Tänä vuonna keskisuurten yritysten sarjan kolmenkärjen muodostivat MBT-Siivouspalvelu Oy, Small Giant Games Oy ja Tiketti Oy. Suurten yritysten sarjassa kärkipaikan vei optikkoketju Specsavers. Kaiken kaikkiaan listalle pääsi 50 Suomen parasta työnantajaa.

Henkilöstötutkimus toteutettiin Asteella helmikuussa 2024. Vastausprosentti oli yli 80 ja listasijoituksen määrittävä luottamusindeksi 87 prosenttia.

Luottamusindeksi on tutkimuksen tärkein, yrityksen kulttuuria kuvaava luku, joka saadaan vertaamalla positiivisten vastausten määrää kaikkiin henkilöstötutkimuksessa annettuihin vastauksiin. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että kaikkien suomalaisten yritysten luottamusindeksien keskiarvo on 39 prosenttia.

Lue lisää: Tutustu Asteen Great Place To Work -yritysprofiiliin

Kulttuuri on tekemistä – kuinka se näkyy Asteella arjessa?

Aste on siis tutkitusti huippuhyvä työpaikka. Mutta miksi? Miten sertifikaatilla palkittu yrityskulttuuri näkyy arjessa?

”Kun aikanani aloitin Asteella, kiinnitin heti huomiota aitoon välittämisen kulttuuriin. Minulta esimerkiksi kyseltiin päivittäin, mitä kuuluu. Nykyäänkin joka päivä on kiva tulla töihin, nähdä työkavereita ja kuulla heidän kuulumisiaan”, Aste Helsingin median palveluiden liiketoimintavastaava Mari Kesänen kertoo.

Hyvä yhteishenki, luottamus omaan tekemiseen ja läpinäkyvyys ovat tukeva pohja myös tehokkuudelle, ”hyvälle tekemisen meiningille”.

”Ajattelemme aina, kuinka asiat voisi tehdä mahdollisimman simppelisti ja fiksusti. Se lisää työn mielekkyyttä ja synnyttää positiivista tekemisen meininkiä. Astelaiset haluavat aina aidosti tehdä parhaansa”, Eva jatkaa.

Molemmat liiketoimintavastaavat nostavat esiin myös Asteen uniikin tuotevastaava-mallin. Sen ansiosta työntekijät paitsi kokevat oman työnsä merkityksellisenä, myös pääsevät suoraan vaikuttamaan siihen.

”Tuotevastaava-mallia ei ole sidottu mihinkään tiettyyn rooliin tai titteliin, vaan se yhdistää kaikki työntekijät yhteisten tavoitteiden äärelle”, Eva selittää.

Lue lisää: Asteen ainutlaatuinen tuotevastaava malli – 5 hyötyä
Lue lisää: Kuusi faktaa astelaisuudesta

Mika Laitinen, Eva Liukkonen ja Mari Kesänen Asteen sirkusteemaisilla kesäjuhlilla toukokuussa 2023. (Kuva: Tiia Öhman)

Tyytyväiset tuotevastaavat

Samoilla linjoilla ovat itse tuotevastaavat. Hyvässä työyhteisössä voi rauhassa keskittyä itse työhön.

”Mielestäni kertoo jo paljon, että juuri nyt henkilökunnan suurin huolenaihe tuntuu olevan, missä ja milloin pidetään Asteen kesäjuhlat”, yksi tuotevastaavista kiteyttää.

Henkilötutkimuksen palautteissa korostuvat luottamus ja arvostus: omat työnsä saa hoitaa melko vapaasti missä ja milloin haluaa, sillä johto luottaa työntekijöihinsä.

”Yhtenä ihanana hellepäivänä karkasin kesken työpäivän Stadikalle uimaan. Työtilanteeni mahdollisti sen, ja esihenkilönikin kannusti nauttimaan kesästä”, muistelee eräs tuotevastaava.

Vapaus sitouttaa ja saa tekemään parhaansa. Halu olla luottamuksen arvoinen näkyy myös GPTW-tutkimuksen avoimissa vastauksissa:

”Liukuva työaika ja luotto siihen, että työt saadaan ajallaan hoidettua, antaa paljon motivaatiota ja sopii minulle täydellisesti.”

Saman päämäärän tavoittelijoita, ei kilpailijoita

Vapauden lisäksi astelaiset tuntuvat erityisesti arvostavan toisiaan ja sitä, että työyhteisössä jokainen saa olla oma itsensä. Kuten yhdessä avoimessa vastauksessa todetaan, kollegat nähdään saman päämäärän tavoittelijoina, ei kilpailijoina.

”Ihmiset ovat todella aktiivisia ja idearikkaita. Ihmisten asenne, osaaminen ja avuliaisuus tekee Asteesta erittäin hyvän työpaikan.”

Asteen jokavuotisilla kesäjuhlilla on nähty lukuisia erilaisia teemoja. Viime vuoden “Circus Party” järjestettiin Teatterimuseossa. (Kuva: Tiia Öhman)

Päätavoitteena tyytyväisyys ja työhyvinvointi

Astelaisten henkilöstötyytyväisyys on jo niin hyvä, että seuraavaan vuoden GPTW-tutkimusta silmällä pitäen parannettavaa on enää vähän. Kehityskohteiden etsimisen sijaan Asteella keskitytäänkin nyt tulosten ylläpitoon sekä siihen, miten parhaita käytäntöjä jaetaan tiimien kesken.

Evalla ja Marilla on yhtenäinen näkemys myös tulevaisuudesta:

”Maailma ja työelämä muuttuvat jatkuvasti. Haluamme olla mukana tekemässä muutosta, Asteen tapaan uteliaisuudella, aktiivisella palveluasenteella ja uusia toimintatapoja hakien. Muutokset otetaan askel kerrallaan ja luotetaan tässäkin omaan tekemiseen. Ykköstavoitteemme on ylläpitää tyytyväisyyttä ja edistää työhyvinvointia.”

TOP 3 – Miksi Aste on yksi Suomen parhaista työpaikoista

  1. Ihmiset: ”Meitä astelaisia on jo lähes 140 hyvin erilaista persoonaa, mutta kaikkia yhdistää kyky innostua ja tehdä yhteistyötä.” – Mari
  2. Luottamus, läpinäkyvyys: ”Luotamme toisiimme ja osaamiseemme, ja siksi myös asiakkaamme luottavat meihin. Emme myöskään sido asiakkaitamme itseemme, vaan rakennamme järjestelmät ja prosessit yhteistyössä asiakkaan kanssa. Asiakastyytyväisyys ja -pysyvyys ovat pysyneet korkealla tasolla muutenkin.”  – Eva
  3. Yhteistyö: ”Työntekijä on vastuussa omista työtehtävistään ja projekteistaan, mutta saa koko organisaation tuen ja kollegoiden avun taakseen onnistuakseen. Luottamuksen ansiosta ihmiset uskaltavat innovoida ja kokeilla uusia toimintatapoja. Se taas kasvattaa työn imua ja motivaatiota.” – Eva ja Mari

Teksti: Minttu Käenmäki, Aste Helsinki

Ota yhteyttä

Kiinnostuitko keskustelemaan lisää tai laajentamaan yhteistyötämme? Kaikki yhteystiedot löydät Ota yhteyttä -sivuilta.

Kiinnostaako työmahdollisuudet Asteella? Meille ei ole merkitystä taustallasi tai sillä, oletko keltanokka vai pitkän linjan osaaja. Katso avoimet työpaikat ja lue lisää työkulttuuristamme.

Liiketoimintavastaava
Media
HR
Mari Kesänen 040 723 9020 LinkedIn
Lisää aiheista

Asiantuntijat

Eva Liukkonen
Mari Kesänen
Jaa artikkeli
Liity edelläkävijöiden joukkoon ja tilaa Asteen uutiskirje. Jaamme kanssasi osaamistamme sekä markkinoinnin ja median tuoreimpia trendejä.