Promptauksen perusteet keväällä 2025 – Näillä pääset alkuun

Mitä promptaus tarkoittaa?
Prompti on tekoälylle annettu syöte tai kehote, jonka perusteella se tuottaa vastauksen. Se voi olla yksinkertainen kysymys, tarkka käsky tai monimutkaisempi ohjeistus, jossa määritellään haluttu tyyli, sävy ja sisältö. Hyvin laadittu prompti auttaa saamaan tarkempia, laadukkaampia ja relevantimpia vastauksia tekoälyltä.
Hyvän promptin rakenne: R.A.C.E.
- Rooli (Role)
Määrittele rooli, jonka haluat tekoälyn omaksuvan.
Esimerkiksi: Olet rekrytoinnin ammattilainen ja rekrytoit itse ohjautuvia graafisen suunnittelun ja markkinoinnin ammattilaisia helsinkiläiseen yritykseen.
- Käskyn tai tehtävän kuvaus (Action)
Tarkenna, mitä nyt ollaan tekemässä.
Esimerkiksi: Haluan kirjoittaa LinkedIn-postauksen, jolla haetan näkyvyyttä ja huomiota graafisen suunnittelijan rekrytointiin.
- Konteksti (Context)
Anna tekoälylle lisää kontekstia, jotta lopputuloksesta ei tule liian geneerinen, vaan sopii juuri sinun tarkoitukseesi.
Esimerkiksi: Rekrytoiva firma korostaa syvää ja pitkäaikaista osaamista, uniikkia toimintamallia, jossa ei ole hierarkioita ja jokainen pääsee työskentelemään suoraan asiakkaiden kanssa, mutta myös osana tiimiä. Yritys on itsenäinen ja pitkäikäinen, perustettu 2008. Yritys on päässyt useampana vuotena vuoden parhaat työpaikat kilpailussa kärkisijoille.
- Säännöt ja rajaukset (Execute)
Anna vielä selkeät ohjeet, mitä haluat saavuttaa.
Esimerkiksi: Kirjoita yrityskselle Linkedin-postaus, joka on 300–400 sanaa pitkä ja korostaa yrityksen asemaa hyvänä työnantaja ja kiinnostavia työtehtäviä. Älä ole liian ylitsevuotava, vältettäviä termejä on ”Paras, johtava, poikkeuksellinen, ilmiömäinen”. Tekstin tulee olla asiallinen mutta rento.
- Mallivastaus (Examples)
Mukaan kannattaa liittää mahdollisimman paljon tausta-aineistoa, jotta lopputuloksesta tulee persoonallisempi ja brändisi kuuloinen.
Esimerkiksi: Tässä on esimerkki yrityksen aiemmasta postauksesta, josta voit ottaa mallia tekstityyliin: Oletko tekstitaituri, jonka kynästä lähtevät tarinat herättävät brändit eloon? Rakastatko kieltä, viestintää ja kommunikointia – ja ennen kaikkea sitä, miten viestisi vaikuttaa ihmisiin? Aste Helsinki etsii copywriteria!
Lue lisää: Tekoäly luovan työn apuna: Näin hyödynnämme AI-työkaluja

Sequential Prompting – Kokeile myös tätä!
Jos kokonaisuus on monimutkainen, sen palastelu useampaan peräkkäisiin komentoihin voi antaa paremman lopputuloksen. Silloin tekoälyä voidaan ohjata paremmin, kun jokainen prompti tarkentaa alkuperäistä ohjetta.
Promptaa esimerkiksi näin:
- Kirjoita LinkedIn-postaus graafisten sunnittelijoiden rekrytointiin.
Tekoäly vastaa jotain - Yritys on <yrityksen nettisivuosoite>. Toiminnan ytimessä on itseohjautuvuus ja yhdessä tekeminen.
Tekoäly vastaa jotain - Yritys on perustettu 2008 ja ollut kärkisijoilla Great Place to Work -kilpailussa useamman vuoden ajan.
Tekoäly vastaa jotain
Ja niin edelleen, kunnes lopputulos on mielestäsi toimiva.
Chain of Thought Prompting – loogista päättelyä vaatiiviin tehtäviin
Chain of Thought Prompting (CoT) on promptaustyyli, joka rohkaisee tekoälyä ajattelemaan vaiheittain. Se pakottaa mallin hidastamaan ajatteluaan ja käsittelemään monimutkaista ongelmaa askel askeleelta, mikä vähentää hätiköityjä vastauksia ja luo tarkempia, perustellumpia vastauksia.
CoT-promptausta kannattaa käyttää erityisesti monimutkaisiin laskutehtäviin, koodauksen ja algoritmien ymmärtämiseen tai luovaan ongelmanratkaisuun.
Yksinkertaisimmillaan se tapahtuu vain lisäämällä promptin perään käsky: Ajattele vaiheittain ja selitä päättelysi.
Tekoälylle voi myös antaa esimerkin, miten ongelma ratkaistaan askel askeleelta:
Kysymys: Jos minulla on 3 omenaa ja annan yhden pois, montako jää jäljelle?
Ajatteluketju: Minulla on aluksi 3 omenaa. Annan yhden pois, joten 3 – 1 = 2. Vastaus: 2 omenaa.
Nyt ratkaise tämä kysymys samalla tavalla: Jos sinulla on 5 kynää ja lainaat 2 ystävällesi, kuinka monta sinulla on jäljellä?
Teksti: Maija Vaara, Aste Helsinki
Kiinnostuitko keskustelemaan lisää tai laajentamaan yhteistyötämme?
Asiantuntijat



