astehelsinki.fi / Blogi / Aste / Tekoäly luovan työn apuna: Näin hyödynnämme AI-työkaluja

Tekoäly luovan työn apuna: Näin hyödynnämme AI-työkaluja

Tekoäly ei ole pelkkä buzzword, vaan siitä on oikeasti hyötyä luovan työn apuna. Asteella se on työkalu, joka nopeuttaa tekemistä, automatisoi toisteista työtä ja toimii inspiraation lähteenä.
Julkaistu , päivitetty
Piirros hahmosta, joka pitää kädessään älypuhelinta. Puhelimesta nousee sininen hologrammi, jossa on hymyilevä robotti ja sydän. Hahmolla on siniset hiukset ja se katsoo robottia iloisesti.

Mitä hyötyä tekoälystä on?

Syksyllä 2024 olemme eläneet joitain vuosia kuuminta tekoälykiimaa. Erilaisia palveluita on syntynyt kuin sieniä sateella, tekoäly on webinaarien kuuma aihe ja some on täyttynyt AI:n avulla tuotetuista videoista. Luovan alan työpaikkojen uumoillaan katoavan kokonaan, kun tulevaisuudessa kaikki sisältö luodaan tekoälyllä. Välillä on vaikeaa erottaa, mikä tästä kaikesta on teknoutopiaa ja mikä todellisuutta. Mitä hyötyä tekoälystä oikeasti on luovalla alalla juuri nyt ja lähitulevaisuudessa?

Tekoäly nopeuttaa ihmisen tekemää luovaa työtä esimerkiksi kuvankäsittelyssä, äänituotannossa, koodaamisessa tai suunnittelussa. Se on siis asiantuntijoidemme arjessa työkalu siinä missä muutkin – joko integroituna jo käytössä oleviin ohjelmiin tai uusi väline niiden rinnalla.

Kehitämme jatkuvasti niin omaa kuin asiakkaidemme prosesseja niin, että työ olisi mahdollisimman sujuvaa alun suunnittelusta lopulliseen toteutukseen asti. Mitä tehokkaampaa tekeminen on, sitä suurempi hyöty siitä on liiketoiminnalle.

Lue lisää: Tehokas markkinoinnin prosessi: Tätä se tarkoittaa käytännössä

Muutoksia aikaan kokeilemalla

Kokeilukulttuuri on tärkeässä osassa, kun puhutaan tekoälystä. Emme halua olla vain mukana muutoksessa, vaan haluamme muuttaa asioita itse. Erilaisia tekoälypalveluita ja järjestelmiä on niin paljon, että vaatii sekä aikaa että asiantuntemusta, jotta niiden joukosta löytyy juuri se omaan tarpeeseen sopiva työkalu.

Kannustamme Asteella tuotevastaavia kokeilemaan uusia työkaluja pienellä kynnyksellä, esittelemään uusia mahdollisuuksia rohkeasti asiakkaille sekä jakamaan kokemuksia kollegoiden kesken.

Tätä tukemaan Astelle perustettiin oma kokeilemiseen keskittyvä tiimi, jossa on mukana asiantuntijoita koodauksesta graafiseen suunnitteluun. Ensitöikseen tiimi loi yrityksemme sisäiseen käyttöön palvelun, johon kuka tahansa voi helposti lisätä kokemuksiaan tekoälypalveluista ja saada inspiraatiota muiden kokeiluista.

Lue myös: Kokeilukulttuuri – Miksi se on tärkeää ja miten sitä voi ruokkia?

Onko tekoälyä turvallista käyttää?

Tekijänoikeuksiin ja tietoturvaan on hyvä suhtautua vakavasti myös tekoälyn suhteen. Tutustumme huolellisesti eri tekoälypalveluiden käyttöehtoihin, jotka vaihtelevat eri alustojen välillä jonkun verran. Jotkut työkalut ovat turvallisempia käyttää kuin toiset.

Esimerkiksi joidenkin asiakkaiden kanssa on sovittu käytettävän Adoben AI-työkaluja, kuten Adobe Fireflyta, joka on kertonut olevansa eettisesti kouluttu tekoäly.

Emme kuitenkaan halua, että pelko tai ennakkoluulo ohjaa tekemistä. Mieluummin otamme asioista selvää ja tarkastelemme ehtoja järjestelmäkohtaisesti. Tekoälystä saa innostua ja tutkia avoimin mielin sen tarjoamia mahdollisuuksia – ja samalla pidetään huolta, että tekijänoikeuksista ja tietoturvasta pidetään huolta.

Näin Asteella hyödynnetään AI-työkaluja syksyllä 2024:

Tekoälyä hyödynnetään muun muassa nopeuttamaan kuvankäsittelyä. Sillä saadaan myös luotua kustannustehokkaasti niin kuva-, video- kuin äänimateriaaleja sekä tekstiä eri tarkoituksiin. Lisäksi tekoälyä on käytetty apuna erilaisissa automaatioratkaisuissa.

1. Kuvankäsittely ja taitto

Esimerkkejä: Adoben ohjelmien tekoälyominaisuudet, kuvien luominen tekoälyn avulla, kuvien muokkaaminen (esim. jatkaminen, syväys), useamman kuvan yhdistäminen, kuvien tyylin muokkaaminen laadukkaasti ja nopeasti

2. Video- ja äänituotanto

Esimerkkejä: Kuvitusmateriaalin ja efektien luominen videoihin tekoälyn avulla, spiikkien tuottaminen text to speech -työkaluilla esim. radio- tai TV-spotteihin

3. Sisällöntuotanto ja tekstinkäsittely

Esimerkkejä: Sisällöntuotannon aiheiden ideointi, tekstirungon tuottaminen, tiivistelmä valmiista tekstistä, tekstin kääntäminen englanniksi, laajan tekstimuotoisen datan stilisointi tiettyyn määrämuotoon

4. Suunnittelu ja copywriting

Esimerkkejä: Sparrailuapua konseptien suunnitteluun, inspiraatiota teksteihin ja kuviin, ideoiden havainnollistaminen

5. Suurten datamäärien käsittely ja automaatio

Esimerkkejä: Tuotetietojen käsittely oikeaan muotoon kuvastoa tai muita kanavia varten

6. Koodaus

Esimerkkejä: Koodissa olevien virheiden etsiminen ja korjaaminen, koodin päivittäminen uudempiin versioihin, palveluiden nopea prototyyppaus pelkästään kuvaamalla AI:lle haluttu lopputulos

Teksti: Maija Vaara, Aste Helsinki

Ota yhteyttä

Kiinnostuitko keskustelemaan lisää tai laajentamaan yhteistyötämme? Kaikki yhteystiedot löydät Ota yhteyttä -sivuilta.

Myynti ja asiakkuudet
Teknologiapalvelut
Topi Tuominen 040 525 0525 LinkedIn

Asiantuntijat

Maija Vaara
Jaa artikkeli
Liity edelläkävijöiden joukkoon ja tilaa Asteen uutiskirje. Jaamme kanssasi osaamistamme sekä markkinoinnin ja median tuoreimpia trendejä.